Hoofdluis

Luizen zorgen op iedere school altijd weer voor de nodige zorgen. Zeker na vakanties steekt dit probleem vaak de kop op. Geen wonder, de kinderen hebben lekker gezwommen en overal gespeeld. De kans dat ze daarbij luizen of neten krijgen, is aanwezig. Wanneer kinderen na de vakantie weer op school komen, is de kans van verspreiding uiteraard groot.

Daarom heeft onze school, in nauw overleg met de GGD, een luizenprotocol opgesteld waaraan alle kinderen meedoen. Direct na iedere vakantie wordt van iedereen het haar bekeken door een aantal 'getrainde' ouders, de zogenaamde 'luizenpluizers'.

Wilt u er voor zorgen dat op de dag van de controle de kinderen een niet te ingewikkeld kapsel dragen, gewassen haren hebben en het liefst geen gel of haarlak in hebben. Op deze wijze maakt u het voor de ouders mogelijk om te controleren.

Worden er luizen of neten aangetroffen, dan worden ouders direct opgebeld door de luizencoördinator met het verzoek het kind zo spoedig mogelijk te behandelen. U krijgt van de luizencoördinator aanwijzingen hoe u dit het best kunt doen. Na een week volgt een hercontrole voor de hele groep en wanneer nodig, een week later nog eens. Op deze wijze kan een luizenplaag voorkomen worden.

Als u buiten de schoolcontroles om hoofdluis bij uw kind constateert, is het belangrijk dat dit doorgegeven wordt aan de leerkracht. Dat is nodig om verdere verspreiding te voorkomen.

Gelukkig rust er tegenwoordig geen taboe meer op het hebben van luizen, omdat inmiddels bekend is dat dit niets te maken heeft met persoonlijke hygiëne (eigenlijk houden deze beestjes meer van schoon dan van vies haar!).

Wat te doen bij hoofdluis.
Klik hier.